Vad betyder Longevity? Att leva friskare och längre!

Longevity - vad är det?

Du har säkert hört uttrycket "longevity" tidigare, men vad betyder det egentligen? För att svara på den frågan måste vi dyka lite djupare in i historien. Med ökande föroreningar och ohälsosam livsstil har den genomsnittliga förväntade livslängden minskat. Medan våra mor- och farföräldrars generationer levde upp till 80, 90 eller till och med 100 år är vi långt ifrån det. Detta varierar beroende på var i världen du kommer ifrån. Enligt Statista var den genomsnittliga förväntade livslängden globalt sett 72,74 år år 2019. Även om detta är högre än den förväntade livslängden år 2009, som var 70,25 år, är vi fortfarande långt ifrån att kunna betraktas som hälsosamma.

Modern medicin har definitivt minskat effekterna av dödliga sjukdomar, men de kroniska sjukdomarna har ökat i antal. Så hur lever man längre? Vad är lång livslängd? Hur ökar man sin Longevity? Är hälsosam kost vägen att gå? Eller är det genetik?

Låt oss lära oss mer om vad lång livslängd innebär och få några tips för att förbli friska när vi blir äldre!

Longevity eller Lång livslängd: Vad betyder det?

Precis som det låter, innebär lång livslängd att ha en längre livslängd än genomsnittet. Men det handlar inte bara om siffrorna. Det är mer en samling av olika faktorer som också inkluderar livskvalitet. Det är meningslöst att leva ett liv där man känner sig sjuk och tillbringar det mesta av tiden på sjukhus.

Idag är vår förväntade livslängd bättre tack vare modern teknik och medicin, men att vara frisk är något annat. Förebyggande vård och en hälsosam livsstil är det vi bör fokusera på för att lägga till fler friska år.

Spelar genetik en roll för lång livslängd? Svaret är både ja och nej. Även om genetik spelar en roll kan risken för dödlighet alltid minskas genom att välja en hälsosam livsstil.

Att avkoda betydelsen av lång livslängd och förstå dess sanna essens skulle hjälpa till att minska riskfaktorerna. Kort sagt handlar det mer om att förstå ens hälsoperiod snarare än ens livslängd.

From life span to health span, the longevity curve

Att koppla förväntad livslängd till hälsoperioden

Eftersom den absoluta livslängden blir meningslös behöver vetenskapen en ny syn på lång livslängd. I detta sammanhang har ett nytt uttryck uppstått: hälsoperiod.

Lång livslängd och hälsoperiod används ibland utbytbart, men termen "hälsoperiod" hänvisar till antalet år en person kan leva i god hälsa utan sjukdom. Förväntad livslängd har ökat stadigt över hela världen de senaste årtiondena, men hälsoperioderna har inte hållit jämna steg.

Enligt studier är skillnaden mellan förväntad livslängd och hälsoperiod cirka 9 år. Det är dock inte allt. Enligt WHO:s uppskattningar kommer en tysk person som föds idag bara att tillbringa 71 av sina 82 år i gott skick. 11 år med nedsatt livskvalitet.

Vägen till ett långt och hälsosamt liv
Sociala, kliniska och vetenskapliga faktorer har alla en roll att spela för att förlänga hälsoperioden. Att sakta ned åldrande och sjukdomsprocessen är avgörande om vi vill förbättra våra liv. Det är viktigt att avsätta tid och pengar till studier som kommer att tillåta oss att samla in information som hjälper oss att förfölja behandling och utökat välmående.

När det gäller en specifik sjukdom eller åldrande i allmänhet spelar det egentligen ingen roll. Purovitalis huvudmål är att hjälpa dig förbättra din livskvalitet.

Att bidra till att leva hälsosamt och längre finns i alla våra produkter. NMN, quercetin, resveratrol, hyaluronsyra och spermidin är några av våra toppmoderna kosttillskott för en hälsosam livslängd, stödda av vår biologiska åldertest.

Men långvarig hälsa börjar inte eller slutar inte med ett enda test eller några kosttillskott som tas på impuls. Att upprätthålla ditt välmående börjar med dig!

Tips för att leva hälsosamt, längre...

  1. Regelbunden motion
    Om din läkare inte strängt har avrått dig från det finns det ingen ursäkt för att vara stillasittande. Enligt forskning visar det sig att regelbunden måttlig motion kan hjälpa till att minska åldrandeprocessen.

Träning hjälper till att förbättra kroppens kärnstyrka och minskar problem som ryggsmärta eller muskelvärk. Det hjälper också till att förbättra din kroppshållning och förebygger olyckor. Våra ben förlorar sin densitet med åldern och kan även brytas vid en lätt fall. Så det är viktigt att ha en god balans.

Dessutom finns det många fler fördelar med regelbunden motion när du blir äldre. Det kan fördröja eller till och med förebygga sjukdomar som diabetes, benskörhet eller hjärtsjukdomar. Lätt och regelbunden motion kan också öka din adrenalin. Detta hjälper igen till att förbättra ditt allmänna humör och lindra eventuella symtom på depression.

Åldrandet är också känt för att utlösa kognitiva sjukdomar, som kan förebyggas med en aktiv livsstil.

  1. En balanserad kost ger ett hälsosamt liv
    Att hålla sig frisk och njuta av ett långt liv betyder inte att svälta sig själv. Det handlar faktiskt mer om att etablera en balans på din tallrik. Från kolhydrater till fett och omega-fettsyror bör varje måltid du äter vara rik på grundläggande näringsämnen. Studier visar att genom att äta gott om grönsaker kan du hålla dig frisk och fräsch.

  2. Sova bra, men inte för mycket...
    Vi vet alla hur viktigt det är att sova. Om du inte sover i mer än 48 timmar börjar din kropp visa tecken på stress. Generellt sett rekommenderas 7 till 8 timmars sömn för en genomsnittlig person. Men när vi blir äldre kan vi bli trötta ganska snabbt, vilket kan få dig att känna dig sömnig alltför ofta.

Det betyder dock inte att du måste dricka kopp efter kopp kaffe för att undvika att somna. Förutom dina 8 timmars sömn kan du ta en kort tupplur när din kropp verkligen behöver det. Till exempel kan en tupplur på 20 till 30 minuter en eller två gånger om dagen hjälpa dig att hålla dig aktiv.

Sleep is good. But don't overdo it.



  1. Var socialt aktiv
    När vi blir äldre minskar våra sociala band med tiden. Du kanske inte festar hela natten som förr, men att ha ett socialt liv är fortfarande viktigt. Du kan umgås med dina vänner, prata i telefon eller till och med laga mat tillsammans. Att vara med människor du tycker om kan öka ditt oxytocin och hjälpa dig att känna dig glad. Detta välbefinnandehormon hjälper också till att inducera avslappning och lugn. Dessutom minskar det också inflammation i kroppen.

Du kan också utveckla meningsfulla relationer med vänner genom att dela intressen och passion för något.

  1. Undvik att röka och dricka (för mycket) alkohol
    Att dricka i måttliga mängder kan faktiskt vara fördelaktigt, men att röka ger inga fördelar alls. Även om alkoholintag kan vara till nytta kan man lätt överskrida den rekommenderade gränsen. Dessutom kan att dricka alkohol eller röka i åratal få dig att åldras betydligt snabbare.

De synliga tecknen på ytan är inte bara ytliga. De representerar vad som händer inuti. Ju friskare du är, desto yngre ser du ut och desto längre lever du.

  1. Få en hälsokontroll då och då...
    Även om du lever en hälsosam livsstil kan du inte vara 100% säker på din hälsotillstånd. Därför är det viktigt att regelbundet genomgå hälsokontroller hos din läkare. Försök att hålla dig till en läkare istället för att besöka flera olika. Detta kommer att hjälpa din läkare att fastställa din medicinska historia och bidra till en bättre behandling.

Det finns ingen skada i att få en andra medicinsk bedömning om du inte är nöjd. Men nyckeln är att följa rådet från en för att undvika förvirring

Sammanfattning av att leva hälsosamt och längre

Nu när du har din checklista för att hålla dig frisk även när du blir äldre är det dags att komma igång. Du behöver inte stressa. Det är okej att göra misstag och tappa kontrollen ibland. Men nyckeln är att införa disciplin och komma tillbaka på rätt spår när du faller av. Kom ihåg, lång livslängd handlar inte bara om att leva länge. Det handlar mer om din lycka, hälsa och att vara nöjd så länge du lever.