Kan Resveratrol användas för viktminskning - här är vad vi vet...

Fitness och hälsa är de nya mantrana i vår moderna generation. Det är svårt för de flesta människor att hitta tid att träna och äta hälsosam, näringsrik mat på grund av sina hektiska scheman. Som ett resultat förlitar de sig på antioxidanta kosttillskott. Under de senaste åren har viktminskningstillskott som resveratrol blivit alltmer populära. Hälsosamma kosttillskott som innehåller resveratrol är bland de mest populära och föredragna.

 Vægttab med Resveratrol


Vad är Resveratrol?
Resveratrol är en naturligt förekommande polyfenolisk förening i växter som fungerar som en antioxidant. När växter attackeras av patogener (bakterier eller svampar) skyddar den dem. Resveratrol kan hittas i flera växter och rött vin. Äpplen, druvor, hallon, blåbär, mullbär, jordnötter och hallon är de ledande livsmedel som är rika på resveratrol. Dessa föreningar är koncentrerade i kärnor och skal av druvor, jordnötter, bär och rött vin.

Primära fördelar med Resveratrol:
Resveratrol, liksom andra antioxidanter, skyddar kroppen mot instabila molekyler genom att fånga och neutralisera dem. Det tar bort dem från cellmiljön. Resveratrol skyddar cellernas DNA och förhindrar celldamage orsakad av fria radikaler. Resveratrol har kopplats till många hälsofördelar, inklusive:

  • Det kan skydda hjärtat och cirkulationssystemet genom att bekämpa flera typer av cancerceller.

  • Det kan förhindra cancerceller från att replikera och sprida sig. Resveratrol kan minska risken för hjärtinfarkt genom att sänka kolesterolnivån och skydda mot blodproppar.

  • Resveratrol-tillskott kan sänka blodsockernivån på grund av dess antioxidativa egenskaper, vilket kan hjälpa till att sänka blodtrycket.

  • Att dricka rött vin kan bromsa åldersrelaterad försämring på grund av resveratrols antiinflammatoriska aktivitet.

  • Det kan skydda nerv- eller hjärnceller från allvarlig skada. Det kan hjälpa till att hantera diabetesproblem genom att förhindra insulins resistens. Det ökar insulinkänsligheten och skyddar kroppen mot komplikationer med diabetes.

Vilken roll spelar Resveratrol i viktminskning?
Viktökning är ett betydande hälsoproblem globalt, och dess utbredning och allvar ökar. Därför har behandlingen av fetma blivit en mycket viktig klinisk och social uppgift. Bland strategierna för att behandla viktökning har resveratrol fått mycket uppmärksamhet. Resveratrol är känt som ett anti-fetma medel på grund av sina lipidsänkande och kaloribegränsande egenskaper.


Vad säger forskarna om resveratrol och viktminskning?
Under de senaste åren har många forskare studerat effekterna av resveratrol på fetma och metaboliskt syndrom. De har rapporterat förbättringar av glukoshemostas och minskad kardiovaskulär risk i samband med fetma eller viktökning. Men den exakta mekanismen genom vilken resveratrol utövar sina gynnsamma effekter är inte fullt ut förstådd. Även om många studier har undersökt de positiva effekterna av resveratrol på laboratoriedjur, har det funnits flera motstridiga resultat i kliniska studier på människor som har utvärderat resveratrols effekter på viktminskning.

Försök som utförts på djurmodeller har visat att resveratrol signifikant minskar kroppsvikt. Denna modell har en effekt som liknar kaloribegränsning.

Resveratrol har även förbättrat försämrad mitokondriefunktion i många metaboliska sjukdomar och cellulär insulinkänslighet hos möss som utfodrades med en högfettdiet.

I laboratoriestudier har resveratrol visat sig hämma produktionen av mogna fettceller och hämma fettlagring, åtminstone på cellulär nivå.

Vidare visade en studie att råttor som utfodrades med en fettrik diet som inkluderade resveratrol vägde ungefär lika mycket som råttor som utfodrades med en fettrik diet utan tillskott. Det är dock svårt att fastställa den exakta orsaken till att vikten bibehölls, eftersom resveratrol verkar öka förmågan att träna oftare och hårdare.

En annan studie på gnagare som utfodrades med en fettrik diet och fick tillskott av resveratrol visade en viss viktminskning. Dessa resultat är dock inte slutsatser på grund av dosvariationsfaktorn i studien.

Vidare visade en annan studie på råttor som utfodrades med en naturlig diet med eller utan resveratrol i 15 veckor att resveratrol inte ledde till statistiskt signifikanta förändringar i kroppsvikt. Som ett resultat är effektiviteten av resveratroltillskott för viktminskning tvetydig.

Med över 100 kliniska prövningar av resveratrol pågående kan evidensbaserade reaktioner komma i framtiden.

Innan du börjar med Resveratrol

  • Rådgör med din läkare: Om du är allergisk mot resveratrol eller andra läkemedel, bör du tala med din läkare innan du tar resveratrol. Detta läkemedel kan innehålla vissa inaktiva ingredienser som kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner eller andra allvarliga problem. Tala med din läkare om du har blod-, njur-, mag-tarmsjukdomar eller magproblem.

  • Risk för blödning: Resveratrol kan försämra blodets koagulering och öka risken för blödning hos personer med blödningsrubbningar. För att minimera risken för blödning bör personer som har genomgått operation sluta ta resveratrol 2 veckor före operationen och återuppta det 2 veckor efter operationen.

  • Östrogenaktivitet och hormonkänslighet: Eftersom detta läkemedel har låg östrogenaktivitet bör kvinnor med cancer eller andra östrogenkänsliga tillstånd rådgöra med sin läkare innan de tar det.

  • Operation: Personer som har genomgått operation bör sluta ta resveratrol 2 veckor före operationen och inte ta det i 2 veckor efter operationen för att minska risken för blödning.

Slutsats
Sammanfattningsvis har många prekliniska studier rapporterat att resveratrol förbättrar glukosmetabolism och homeostas, vilket tyder på att det kan användas som en terapeutisk strategi i kampen mot fetma. Dock är bevisen från mänskliga studier begränsade, ibland motstridiga och ofullständiga. Därför rekommenderar experter inte att använda det som ett kosttillskott för viktminskning eller förebyggande av sjukdomar förrän det har genomförts mer forskning på en högre nivå. Även om det inte finns någon god anledning att undvika resveratrol för viktstyrning eller andra ändamål, finns det heller ingen god anledning att förvänta sig mirakulösa resultat. Det är viktigt att konsultera en läkare innan man använder resveratrol, särskilt om man har några hälsoproblem eller tar andra mediciner.