Ny NMN-studie: En lösning mot inflammation i celler

Nikotinamidmononukleotid (NMN) är en föregångare till nikotinamidadenindinukleotid (NAD+), en molekyl som är nödvändig för cellulär energi och reparation. I denna studie undersöktes NMN:s effekter på inflammation, särskilt inflammation som orsakas av poly(I:C), en syntetisk förening som efterliknar virusinfektioner.

Forskarna studerade två typer av mänskliga celler: humana mikrovaskulära endotelceller i lungan (HPMEC) och humana endotelceller i hjärtats kranskärl (HCAEC). De fann att NMN kraftigt minskar den inflammation som orsakas av poly(I:C). Detta innebär att NMN potentiellt skulle kunna behandla både kortvarig och långvarig inflammation.

Viktiga resultat

Antiinflammatorisk roll för NMN: NMN minskar effektivt det poly(I:C)-inducerade inflammatoriska svaret i både HPMECs och HCAECs.

Regleringsmekanismer: Viktiga inflammatoriska mediatorer som IL6 och medlemmar av PARP-familjen nedreglerades markant vid exponering för NMN under poly(I:C)-aktiverade förhållanden.

Potentiella terapeutiska implikationer: Bayesiansk nätverksanalys lyfte fram gener, inklusive den eukaryotiska translationsinitieringsfaktorn 4B (EIF4B), som potentiellt reglerar de identifierade inflammationsmodulerna.

Tillämpade metoder:

Kultivering av primära humana celler: Forskarna odlade och upprätthöll humana pulmonella mikrovaskulära endotelceller (HPMEC) och humana koronarartärendotelceller (HCAEC) under specifika förhållanden. De behandlade cellerna med polyinosinsyra-polycytidylsyra (poly(I:C)) för att simulera virusinfektionsinducerad inflammation.

RNA-Seq och dataanalys: Teamet utförde transkriptomsekvensering och analyserade data med hjälp av olika verktyg och paket. De kartlade sekvenserna mot referensgenomet GRCh38 och beräknade abundansen av gener och transkript.

Analys av differentiellt uttryckta gener: Studien identifierade differentiellt uttryckta gener (DEG) mellan kontroll- och högdosgrupper av NMN med hjälp av R. Tröskelvärden för log2 fold change, p-värde och lokal FDR fastställdes.

Detaljerade insikter

NMN:s roll för att öka NAD+-nivåerna i cellerna är väldokumenterad. NAD+ är viktigt för olika metaboliska processer, inklusive glykolys och elektrontransportkedjan. Tidigare studier har visat att NMN kan motverka åldersrelaterad försämring av den fysiska hälsan hos möss. Förbättra aspekter som energimetabolism, insulinkänslighet och lipidprofiler.

I denna forskning använde forskarna ett ämne som kallas poly(I:C) för att efterlikna hur vår kropp reagerar på virus. När celler stöter på poly(I:C) producerar de inflammatoriska signaler. Studien visar dock att tillsats av NMN kan minska dessa signaler och potentiellt hjälpa till med inflammationen.

Forskarna analyserade aktivt och grupperade gener som uppvisade liknande mönster för att bättre förstå nyckelprocesserna. Genom sin detaljerade analys upptäckte de att specifika gener, särskilt EIF4B, kan spela en avgörande roll för att kontrollera NMN:s kraftfulla antiinflammatoriska effekter.

Slutsats Denna studie ger en omfattande förståelse för hur NMN minskar det poly(I:C)-inducerade inflammatoriska svaret i primära cellkulturer från människa. Genom en rad sofistikerade analyser, inklusive RNA-sekvensering, WGCNA och Bayesiansk nätverksanalys, avslöjar forskningen de underliggande mekanismerna och potentiella regleringsvägar. Resultaten kastar inte bara ljus över NMN:s antiinflammatoriska egenskaper, utan banar också väg för potentiella terapeutiska tillämpningar vid behandling av inflammationsrelaterade sjukdomar.

Se studien här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10359400/